FORT BIJ SPIJKERBOOR
Ben jij op zoek naar een unieke locatie
om een TRAINING OF VERGADERING te organiseren?
Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Unlimited You heeft namelijk alles in huis om van elke training of evenement een groot succes te maken. Onze veelzijdige locaties bevinden zich in werelderfgoed De Beemsterpolder en lenen zich perfect voor de meest uiteenlopende trainingen en evenementen. De Stelling van Amsterdam is ook door UNESCO aangemerkt als werelderfgoed en dat maakt deze plek bijzonder in het kwadraat!
Het fort is uitermate geschikt voor coaching, training en vergadering.
01.
Fort bij
Spijkerboor

Het grootste en modernste fort van de Stelling van Amsterdam. Compleet met twee verdiepingen en een gepantserd draaikoepelgeschut. Een unieke locatie in het prachtige werelderfgoed de Beemsterpolder!
Beleef de indrukwekkende sfeer van het Fort bij Spijkerboor voor bijeenkomsten in het groen. Geheel Covid-proof, door grote binnenruimtes of de grote open tent op het terrein.
Wil je vrijblijvend komen kijken of heb je vragen? Je bent bij ons altijd welkom.

LIGGING VAN HET FORT
Het Fort bij Spijkerboor is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het is gelegen aan de Westdijk van de Beemster, bij Spijkerboor in de Nederlandse provincie Noord-Holland tussen Krommenie, Castricum, Alkmaar en Purmerend, tussen de snelwegen A7, A8 en A9.
OVER FORT BIJ SPIJKERBOOR
Het fort is gebouwd tussen 1889 en 1911 voor de verdediging van het Noordfront. Hier komen drie waterwegen samen: het Noordhollandsch Kanaal en de ringvaarten van de Beemster en de Starnmeerpolder. Het diende ter afsluiting en verdediging van de toegang gevormd door Westelijke Beemsterringvaart met de daarlangs lopende kaden en wegen.
Het was in die tijd een van de modernste en zwaarst bewapende forten van de Stelling van Amsterdam, voorzien van een pantserkoepel met een dubbelloops 10,5 centimeter snelvuurkanon. Het fort telt twee verdiepingen vanwege de hoogte van de te verdedigen dijk. Binnen de stelling van Amsterdam is dit uniek te noemen, want alleen Fort bij Hoofddorp heeft dit ook. Fort bij Abcoude telt ook twee verdiepingen, maar dit is een bakstenen fort nog gebouwd volgens de standaarden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het fort gemobiliseerd. Er waren toen 300 soldaten gelegerd.
HET FORT IS GEBRUIKT ALS GEVANGENIS
Het is verder in verschillende perioden in gebruik geweest als gevangenis voor dienstweigeraars. De schrijver Herman de Man zat in 1918 in dit fort gevangen wegens dienstweigering, evenals Herman Groenendaal. In de meidagen van 1940 werd in het fort een aantal prominente NSB’ers gedetineerd, onder wie Kees van Geelkerken. Van 1946 tot 1947 was het een kamp voor politieke delinquenten.
MUURSCHILDERINGEN ALS DAGBESTEDING
In de poterne zijn diverse schilderingen bewaard gebleven. De meeste schilderingen zijn gemaakt in de tijd dat het fort diende als gevangenis, kort na de Tweede Wereldoorlog. Onder meer voor NSB’ers, maar vanaf 1947 voornamelijk Nederlanders die weigerden om te vechten tegen de onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands-Indië. Op 18 juni 1951 verliet de laatste gevangene het fort. Een ander fort met opvallend veel afbeeldingen is Fort benoorden Spaarndam, alhoewel ook in andere forten enkele afbeeldingen bekend zijn.
In 1975 werd het fort door het ministerie van Defensie verkocht aan de Dienst Domeinen. Jarenlang was de familie Prijs aldaar fortwachter. In 1992 verkocht deze dienst het aan Staatsbosbeheer. Het fort wordt thans gepacht door de Vereniging Natuurmonumenten. Het is gerestaureerd en kan worden bezocht. Er is onder meer een keuken opgesteld, met inventaris afkomstig van het Fort bij Marken-Binnen. Vereniging Natuurmonumenten organiseert regelmatig excursies op dit fort.
RADIOBAKEN VOOR VLIEGVERKEER
Fort bij Spijkerboor was jarenlang bekend doordat er ten behoeve van het vliegverkeer een radiobaken stond opgesteld. Het baken heeft op het dak gestaan van 1952 tot 1990. Tegenwoordig wordt het vliegverkeer bijgestaan door een VHF Omnidirectional Range station, een kilometer ten oosten van het fort in Noord-Holland, in het midden van de kleurrijke tulpenvelden
EEN RIJK EN GEVARIEERD NATUURGEBIED
Met Fort bij Spijkerboor wordt naast het deel binnen de gracht met bomvrije gebouwen, ook de omliggende vestingwerken, het glacis, natuurgebied bedoeld. Dit wordt, net als het spijkerboor fort zelf, sinds 1992 beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten. Het populierenbos ten zuiden van het fort wordt door deze vereniging geleidelijk omgevormd tot een gevarieerd loofbos. De volgende vogels zijn in dit natuurgebied te vinden: bruine kiekendief, kleine karekiet, kneu, rietzanger, steenuil en de torenvalk.
Dit is werkelijk één van de mooiste locaties voor een vergadering midden in de natuur.
02.
Fort aan de
Middenweg

Grotendeels verscholen in de natuur ligt Fort aan de Middenweg, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Een rauw fort waar we alle
procedures en hard-skills kunnen beoefenen.
Beleef de inspirerende sfeer van het Fort aan de Middenweg voor unieke trainingen. Ook geheel covid-proof, door grote binnenruimtes.
Wil je vrijblijvend komen kijken of heb je vragen? Je bent bij ons altijd welkom.